8TH ENGLISH TL POEM – 8 Silver

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

  State - Karnataka

State Syllabus 

Sub. - English (TL)

Class - 8th 


Textbook Solutions  

POETRY

8. Silver

NEW WORDS-

silver -सिल्वर= चांदी, रुपेरी

slowly -
स्लोली= हळूवारपणे

shoon -
शून= बूट, बूटासाठी वापरला। जाणारा जुन्या काळातील शब्द !

see -
सी= पाहणे

casement -
केसमेंट= खिडकी

silently -
सायलंटली= शांतपणे

beam -
बीम= प्रकाश किरण

catch -
कॅच= पकडणे

beneath -
बिनीथ= ..च्या खाली

thatch -
थॅच= झोपडीचे गवताने विणलेले छत

crouch -
क्राउच= नमणे, खाली वाकणे

paw -
पॉ= पंजा

sleep -
स्लीप= झोपणे, झोप

kennel -
केनल= कुत्र्याचे घर

dove -
डव= कबूतर

shadowy -
शॅडोवी= सावली असलेला

feather -
फेदर= पक्षांच्या अंगावरील पीस

harvest -
हार्वेस्ट= पिकांचा हंगाम

scamper -
स्कँपर= टुणटुण उड्या मारत पळणे

peep -
पीप= फटीतून पाहणे

reed -
रीड= बोरू,आतून पोकळ असे गवत

stream -
स्ट्रीम= प्रवाह

gleam -
ग्लीम= प्रकाशकिरण

claw -
क्लॉ= पंजा, धारदार नखे असलेला पंजा

moveless -
मुवलेस= स्तब्ध

1. What time of the day is described in the poem?

 Ans.- The poem describes the night time.

2. How is the moon described?

 Ans.- The moon is described as walking silently in her silver shoes (shoon).

3. What is the major color referred to in the poem?

 Ans.- The major color referred to in the poem is silver.

4. Why has the poet used the color?

Ans.- The poet uses the color silver to show how everything looks magical and shiny in the moonlight.

 

5. Why do trees and fruits appear silvery?

 Ans.- They appear silvery because the moonlight shines on them, making them gleam like silver.

6. ‘One by one the casements catch’, why do the windows catch the moon one by one?

 Ans.- The windows catch the moon one by one because as the moon moves in the sky, its light touches each window slowly, making them shine.

7. Why is the dog compared to a log?

 Ans.- The dog is compared to a log because it's sleeping so deeply, just like a log lies still.

 

8. What is the meaning of ‘silver feathered sleep’?

 Ans.- It means the doves are sleeping peacefully with their feathers shining in the moonlight.

9. What makes everything in the poem look silvery?

Ans.- The moonlight shining on everything makes them look silvery.

10. Why is the fish moveless?

Ans.- The fish appears moveless because it's probably resting or sleeping in the water, not swimming actively.

CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF NOTES



टिप्पणी पोस्ट करा

आपल्या प्रतिक्रिया आमच्यासाठी महत्वाच्या आहेत.
कांही शंका असल्यास नक्की विचारा..
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.