9th English (TL) 4. HERCULES AND THE CART-DRIVER

4. HERCULES AND THE CART-DRIVER
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 9th English (TL)

Textbook Solutions 

 

PROSE

4. HERCULES AND THE CART-DRIVER




 


COMPREHENSION - 

C1. Answer the following questions in one or two sentences each : Discuss the answers with your partner.

1. Name the characters in the play.
Ans.  
The characters in the play are the Cart-driver and the Tall stranger.

2. What are the names of the bullocks?
Ans. The names of the bullocks are Red and Brown.

3. “Let us save our breath for the work we have to do. It’s easier that way!”

a) Who said this?
Ans.  The Tall stranger said this.

b) Whom did he say?
Ans. He said this to the Cart-driver.

c) What do you mean by ‘save one’s breath’?
Ans. 'Save one's breath' means to avoid wasting one's energy or effort on unnecessary talk or actions.

4. “Wait, foolish ones! wait, good boys!”

a) Who said this?
Ans. The Cart-driver said this.

b) Whom does foolish ones and good boys refer to?
Ans.  "Foolish ones" and "good boys" refer to the bullocks.

c) From which lesson is this sentence taken from?
Ans.  This sentence is taken from the lesson "Hercules and the Cart-Driver."

5. Who loaded the cart again?
Ans. The Tall stranger and the cart-driver together loaded the cart again.

6. Why was the cart driver weeping?
Ans. The cart driver was weeping because his cart was stuck in the mud and his bullocks couldn't pull it out.
 
C2. Answer the following questions in three or four sentences :

1. Who was the cart driver praying? Why?
Ans. The cart driver was praying to Hercules, the god of strength, asking for help to lift his cart out of the mud.

2. What was the reply given by the stranger when the cart driver asked for water?
Ans. The stranger replied that the bullocks would find a pool and drink water and also eat some grass. He didn't give the cart driver water.

3. What did the cart driver hear at last?
Ans. The cart driver heard the quiet voice saying, "The gods help those who help themselves."
 
VOCABULARY

V1. Rewrite the following sentences, using the opposites of the underlined words

1. His uncle encouraged him.
Ans. His uncle discouraged him.

2. The juice bottle was empty.
Ans. The juice bottle was full.

3. He was very careful in his work.
Ans. He was very careless in his work.

4. She was very hard hearted.
Ans. She was very soft-hearted.

5. This is a quiet place to live.
Ans. This is a noisy place to live.

V2. Fill up the blanks with suitable words given in the bracket :
(pulled out, shoulder, reloaded, remove, appeared, stuck, weeping)

        Cart driver was weeping because the cart was stuck in the mud. He prays for help. Immediately the tall stranger appeared. He helped the cart driver to remove all the bundles and put his shoulder to the wheel. The stranger and the cart-driver pulled the cart out of the mud. Again they reloaded the cart with the bundles.
 
LANGUAGE
L1. Change the underlined words into past tense :
Example : Aunt Polly wanted to whitewash the fence. 

        Aunt Polly wants Tom to whitewash the fence. But Tom wants to pass the time without doing anything. Tom decides that he will not white wash the fence. He thinks of a good plan. He plans that when his friends come by, he will pretend that he enjoys white washing the fence. Tom makes them believe that he is having a lot of fun. His friends beg to be given a chance to whitewash the fence.Tom lets them to do it and cannot help laughing later.

Ans. - 

        Aunt Polly wanted Tom to whitewash the fence. But Tom wanted to pass the time without doing anything. Tom decided that he would not whitewash the fence. He thought of a good plan. He planned that when his friends came by, he would pretend that he enjoyed whitewashing the fence. Tom made them believe that he was having a lot of fun. His friends begged to be given a chance to whitewash the fence. Tom let them do it and couldn't help laughing later.


L2. Read the following pairs of words.         Singular         Plural             bus             buses             place         places 👉Many nouns have two forms : a singular form and a plural form.

👉The singular form means one. The plural form means more than one.


👉The plurals of nouns are formed in several ways.


💢By adding ‘s’ - boy-boys , pen-pens

💢By adding ‘es’ - class-classes,mango-mangoes

💢Nouns ending in ‘y’ - baby-babies , army-armies

💢Nouns ending in ‘y’ (Change in to 'ies')

Ex. - baby-babies , army-armies

💢Nouns ending in ‘f or fe ’ (Change in to 'ves')

Ex. - thief-thieves , wife-wives

💢Change of vowel inside the word -

Ex. - man-men , foot-feet

Here are some nouns in singular form. Below them are five boxes. Put the nouns in the box and form their plurals. Write both the singular noun and its plural in the space provided.
    Leaf, mammal, bush, women, lady, city, branch, tree, giraffe, hoof, potato, tooth, story, mouse,                     wolf, horse, goose, pony.

Using 's':
Leaf - Leaves

Bush - Bushes

Lady - Ladies

City - Cities

Branch - Branches

Tree - Trees

Horse - Horses

Goose - Geese

Pony - Ponies

Mammal - Mammals

Using 'es':
Potato - Potatoes

Tooth - Teeth

Using 'ies':

Story - Stories

Using 'ves':

Wife - Wives

Life - Lives

Calf - Calves

Changing inside vowel:

Giraffe - Giraffes

Hoof - Hooves

Mouse - Mice

Wolf - Wolves

The completed sentences using the correct plural forms:

1) The girls are dancing.

2) The  babies are playing with the dolls.

3) Four women are walking in the garden.

4) The knives are very sharp.

5) We have to play five matches in this season.






टिप्पणी पोस्ट करा

आपल्या प्रतिक्रिया आमच्यासाठी महत्वाच्या आहेत.
कांही शंका असल्यास नक्की विचारा..
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.