8TH ENGLISH (TL) 2. SANDALWOOD TREES

Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

 Click here to download PRINTABLE pdf notes 

            LESSON - 2

                                      SANDALWOOD TREES

I VOCABULARY

A. Add ‘un’ ‘in’ ‘dis’ ‘il’ ‘im’ to form the opposites of the following words:

1. legal  -  illegal

2. comfort - uncomfort

3. curable - incurable

4. steady - unsteady

5. possible - impossible

B. Underline the two words which have the same or nearly the same meaning:

1. buy, receive, purchase, desire, reward  

2. learn, remember , memory, recollect, recite

3. clean, gather, create, arrange, collect

4. easy, cheat, false, confuse, incorrect

     5. show, describe, secret, reveal, order  

C. Write the other genders:

Follow the example: man _ woman

1. father - mother

2. uncle – aunt / aunty

3. sir - madam

4. headmaster - headmistress

      5. husband - wife

II COMPREHENSION

A. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

1) Where did Sunanda live?

Ans.:-Sunanda lived near Karimunai village.

2) Who looked after Sunanda when she lost her parents?

Ans.:- Raogaru the village school headmaster and his wife looked after Sunanda when she lost her parents

3) Why are trees cut down by man?

Ans.:- The trees are cut down by man for industrial development.

4) What did Sunanda hear in the forest at night?

Ans.:- Sunanda heard people cutting the Sandalwood trees and men speaking to one another in the forest at night.

5) Why did Sunanda have go to Ootacamund?

Ans.:- Sunanda have go to the police headquarters at Ootacamd because

complain the Sandalwood Rockets.

6) Where did Raogaru want to admit Sunanda?

Ans.:- Raogaru wanted to admit Sunanda in the national school for the blind.

B. Answer the following questions in two or three sentences each:

1) How did Sunanda lose her eyesight?

Ans.:- One day there were terrible land slide in Sunanda's village. Suddenly there was an explosion and a stone hit her head. Thus she lost our eyesight.

2) What was happening in the forest?

Ans.:- Some people were illegally cutting Sandalwood trees in the forest.

3) How was Sunanda rewarded by the police department?

Ans.:- Sunanda helped police department unravel a sandalwood racket.So they rewarded Sunanda by giving cash reward for her future life.

C. Read the following extracts and answer the question that follow:

1) "I am so different from the other girls now."

 a) Who said this?

Ans.:- Sunanda said this.

b) Why is the speaker different?

Ans. Because she is blind.

c) When was this said?

Ans.:- When Raogaru wanted to send her to school again,

2) "he says no one can break a single twing."

a) Who does 'he' refer to?

Ans.:- The head constable Mudaliar,

b) To whom was this said?

Ans... To Raogaru.

c) Why did 'he' say so?

Ans. Sandalwood trees are well protected.

III LANGUAGE

A. Make nouns from the words given below by adding –ness or

–ity, {for some words we need to add just -ty-or-y }-

1. honest - honesty

2. equal - equality

3. active - activeness

4. weak - weakness

       5. able – ability

Fill in the blank with the most ap­propriate words from the given below.

books, stamps, players, rain , keys, ships, shoes, stones

1. a fleet of ships                5. a collection of stamps

2. a library of books           6. a bunch of keys

3. a shower of rain             7. a pair of shoes

4. a team of players            8. a heap of stones

D. Choose the correct word given in the bracket to complete each sentence:

1. Anand, can you see yourself (yourself, himself) ?

2. Alice and her (her, she) friend danced together

3. These (these, this ) are teachers of our school

4. Which (who, which ) of the girls is Amala?

5. That (they, that) is your book

6. That car belongs to them (them, they )

Who, whom, what, which, whose, when, where, how, why

E. Use suitable question words and complete the following  sentences:

1.  When is your birthday ? How old are you ?

2.  Who are you ?What do you want ?

3. Where is your house?

4. Where are you going? With whom are you going ?

      5. Whose pen is this ?

 

टिप्पणी पोस्ट करा

आपल्या प्रतिक्रिया आमच्यासाठी महत्वाच्या आहेत.
कांही शंका असल्यास नक्की विचारा..
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.