8TH ENGLISH (TL) 5. A SURVIVOR’S STORY

A SURVIVOR’S STORY -Lance Armstrong,Tour-de-France,opposites
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated

                                             

                     CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF NOTES..

                                        LESSON -5

A SURVIVOR’S STORY


NEW WORDS-

§  survive (सरवाईव) - जगणे, जिवंत राहणे.

§  athletic (अॅथलेटिक)-कसरतीचे खेळ.

§  competing (कंपेटिंग) - प्रतिस्पर्धी.

§  adult (अॅडल्ट)- प्रौढ, वयस्कर व्यक्ती

§  triathlons (ट्रायथलॉन्स) एकाच स्पर्धकाने पोहणे, सायकल चालवणे व पळणे या तीनही प्रकारामध्ये भाग घेऊन जिंकण्याची एक स्पर्धा.

§  concentrate (कॉनसनट्रेट) केंद्रित करणे

§  Amateur (अॅ मॅचर) हौसी

§  national (नॅशनल) राष्ट्रीय

§  felt (फेल्ट) जाणीव झाली

§  sprint (स्प्रिंट) थोडेच अंतर भरधाव वेगाने धावणे

§  testicular cancer (टेस्टीक्युलर कॅन्सर) एक कर्करोग

§  spread (स्प्रेड) पसरणे

§  championship (चॅम्पियनशिप) विजेतेपद,सर्वोत्कृष्ट खेळाडूचे स्थान.

§  group (ग्रुप) गट

§  lung (लंग) फुफ्फुस

§  brain (ब्रेन) मेंदू

§  surgery (सर्जरि) शल्यचिकित्सा

§  operation (ऑपरे शन)शल्यचिकित्सा

§  chemotherapy (के मोथेरपि) कर्करोगावर उपचार करण्याची पद्धती

§  bone (बोन) हाड

§  weakened (विकेन्ड) अतिशय अशक्त, कमजोर

§  able (एबल) समर्थ असणे, सक्षम असणे

§  distance (डिस्टन्स) अंतर

§  illness (इलनेस) आजारपण

§  physically (फिजिकली) शारीरिक

§  mentally (मेंटली) मानसिक

§  determined (डिटरमाईन्ड्) निश्चयकेला

§  treatment (ट्रीटमेंट) उपचार

§  miraculously (मिरॅक्युलसलि) आश्चर्यकारक रित्या

§  declared (डिक्लेअर्ड) घोषित केले.



I VOCABULARY

A. Write down opposites of the following words, choosing from the words given in brackets (One is done for you).

1. weaken x strengthen

2. incapable x capable

3. superior x inferior

4. failure x success

5. reject x accept

6. immediate x gradual

(success, accept, gradual, strengthen, inferior, capable)

B. Replace the underlined words with appropriate words choosing from those given below in bracket (make necessary changes).

(accurate, forgive, embraced, quench, arrive)

1.  The train came to the station on time.

Ans: The train arrived to the station on time.

2.  His aim was so perfect that the bird died immediately.

Ans: His aim was so accurate that the bird died immediately

3.  The students went to the teacher to ask for pardon.

Ans. The students went to the teacher to ask for forgive.

4.  The poor boy drank the whole bottle of water to satisfy his thirst.

Ans. - The poor boy drank the whole bottle of water to quench his thirst.

5.  Mother held her son tightly to her bosom when she met him after a long time.

Ans. Mother embraced to her bosom when she met him after a long time.

II COMPREHENSION

A. Answer the following questions in one or two sentences each.

1. Where was Lance Armstrong born ?

Ans: Lance Armstrong was born at Plano Texas.

2: What was Armstrong's ranking under nineteen cat egory Triathlon ?

Ans: Lance Armstrong held first rank of under nineteen cat egory Triathlon.

3. What disease was Lance Armstrong diagnosed with?

Ans: Lance Armstrong diagnosed testicular cancer.

4. What was Lance's condition when doctors decided to do the surgery ?

Ans: When doctors decided to do the surgery, Lance 's condi tion was too bad to take up the surgery.

5. What was commendable in Armstrong's performance in the Tour-De-France ?

Ans: Lance cured from cancer but yet he was not fit to participate in race.Coaches and friends advised him not to take up the race. But he participated the race and reached the finish line 7 minutes 37 seconds earlier than the other competitors. This was really commendable.

6.  How many times did he win the Tour-de-France?

Ans: Lance Armstrong won the Tour-de-France for four times.

B. Say whether the following statements are true or false.

1. Lance Armstrong was born on September 18, 1970 in France (False)

2. Lance Armstrong won the Tour-de-France five times in total (False)

3. He underwent radiotherapy for his cancer True

4. Lance Armstrong never lost hope and kept trying to survive and win (False)  

5. Lance displayed great superiority with his timing in the 1999 Tour-de- France.(False)


III. LANGUAGE

A. Ask questions on these statements. Begin the ques tions with words given in brackets. Work in groups.

1. Rama lived in the forest. (where)

Ans: Where did Rama live ?

2. Rama and Lakshmana were hungry.

    They came to small hut. (why)

Ans: Why did Rama and Lakshmana come to small hut?

3. Shabri lived there. (who)

Ans: Who did live there ?

4. She gave them berries. (what)

Ans:What did she give them

5. They left the place as soon as they finished eating. (when)

Ans: When did they leave the place ?

6. Raj and Ravi lived in this house for four years. (how long)

Ans: How long did Raj and Ravi live in this house?

B. Fill in the blanks with correct forms of to be, am, is,was, are, were.

1. Galileo was born in 1564 in Pisa.

2. I am studying in the 8th standard.

3. Dr. Ambedkar was the first law minister of independent India.

4. Babu and his pet dog are good friends.

5. Home is where the heart is.

C. Write the following sentences using helping verbs given within brackets.

1.  Lance predicted that he (would should) survive.

Ans: Lance predicted that he would survive.

2. I (will/would) plnat saplings on the road.

Ans: I will plant saplings on the road.

3. (Shall/Will) I carry the box ?

Ans: Shall I carry the box ?

4. I (will/won't) complain to the headmaster if you tell the truth.

Ans: I won't complain to the headmaster if you tell the truth.

5. (Shall/ Will / Would) I help you ?

Ans: Shall I help you ?

6. You (would/should) help the blind and the wounded.

Ans: You would help the blind and the wounded.

V WRITING

Read the following passage and answer the questions that follow.

Match the words given in A with appropriate answers given in B.

        A                                      B     

1. Man became                        a. melodiously

2. Flowers and trees used to   b. sway

3. Land is going to become      c. greedy

4. Birds used to sing                d. barren

                                              e. fertile

Ans: 1. Man became greedy                            

         2. Flowers and trees used to sway         

         3. Land is going to become barren                  

      4. Birds used to sing melodiously.

टिप्पणी पोस्ट करा

आपल्या प्रतिक्रिया आमच्यासाठी महत्वाच्या आहेत.
कांही शंका असल्यास नक्की विचारा..
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.